Våga visa omsorg

Grannsamverkan för trygga hem

Din bostadsrättsförening har genom Fastighetsägarna Stockholm inlett ett samarbete med Huskurage. Huskurage innebär att vi i detta hus har som policy att visa både offer och förövare att vi som medmänniskor agerar när någon annan utsätts för våld. Här kan du därför få informoation om hur du som granne ska gå till väga om du misstänker att någon i huset far illa.

Det finns forskning som visar att reaktioner från omgivningen har en direkt positiv effekt på våld i nära relationer, på flera plan. Den våldsutsatta vågar utöva mer motstånd mot förövaren, om det finns en förväntad hjälp att få. Förövaren blir också mer eftertänksam om denne riskerar att bli påkommen. Dessutom hjälper det myndigheterna i bevisföringen, om det finns grannar som kan vittna om vad som faktiskt pågår.

I Sverige rapporteras 200 000 barn leva i hem där våld finns. De barnen behöver få veta fick veta att det finns andra vuxna som vågar stå upp för dem. Din insats kan rädda liv och kan kanske också hindra ett våldsutsatt barn från att hamna i samma beteende själv.

Ser eller hör du tecken på att någon i huset far illa?

  1. Ring i första hand på hos grannen för att höra efter hur allt står till.
  2. Om du inte vågar gå själv, ta hjälp av en annan granne.
  3. Ring 112 och kalla på polis. Kontakta alltid polisen direkt vid situationer som upplevs akuta eller hotfulla.
  4. Vid misstanke om att det finns barn i huset som far illa ber vi dig göra en orosanmälan till socialtjänsten.

Vi vill att det här ska vara ett hus fritt från våld och där vi hjälper våra grannar.

Din insats kan rädda liv.

Tack för ditt engagemang!

Bostadsrättsföreningen Good Templar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s