Historia

andelsbrevBostadsrättsföreningen Good Templar är en äkta förening bestående av 37 lägenheter och 5 hyreslokaler. Fastigheten Grinden 11 är belägen på Kungsholmen intill Kronobergsparken med närhet till Fridhemsplan. Bostadsrättsföreningen har ägt fastigheten sedan 1998 då den ombildades genom ett förenklat förfarande från en bostadsförening till bostadsrättsförening. Bostadsföreningen – eller byggnadsföreningen som den kallade sig – har ägt marken och husen sedan de byggdes 1884.

Husen på fastigheten byggdes med start 1885 och invigningen ägde rum med en taklagsfest i februari 1885 på Piperska Muren. Där kunde nykterhetsrörelsen – som då ägde fastigheten – fröjda sig med en alkoholfri meny med kuvertavgiften 1 krona och 40 öre.

teater

Godtemplarna hyrde ofta ut sitt ordenshus – det vi idag kallar teatern – till bland annat en teatergrupp som huserade i lokalen mellan åren 1887-1894. En gång gav man stycket ”Anständigheten i Småköping”, ett sededrama i tre akter. Biljetterna kostade 35 öre och föreställningen började klockan fem på söndagseftermiddagarna. Stockholmskännaren Clas Lundin var där en gång och vittnar om sina intryck i skriften ”Tidsbilder” från 1895:

”Jag trädde in i teatersalongen som befanns vara en vanlig, ej överdrivet rymlig sal, för tillfället något skum, enär fönstren voro tilltäckta och blott en liten fotogenlampa upplyste ingången.

När jag hunnit vänja mig vid skymningen fann jag ungefär ett dussin sammanträngda bänkar utan ryggstöd på vardera sidan, lämnande en smal gång mellan sig. Bänkarna voro ungefär till hälften upptagna. Flertalet bland åskådarna utgjordes av fruntimmer, efter utseendet tjänsteflickor och sömmerskor eller andra kroppsarbeterskor.”

”Den som spelar bäst är vedhandlare, och han har också skrivit pjäsen, sägs det.”

gathus

Därefter har lokalen inrymt Frälsningsarmén, en skånsk bagare som bakade goda ”Jönsakakor”, snickeriverkstad, kassaskåpsfabrik, smedja, metallgjuteri, bleck- och plåtslageri och under flera decennier bostad och kontor för Nordgas AB. Efter att i flera år hyrts av reklambyråer och Designtorget är nuvarande hyresgäster spelutvecklarna Raketspel.

Innanför teatern finns ytterligare ett bostadshus – utöver det som utgör fasad mot Kronobergsgatan – och innanför detta finns ett lågt hus som tidigare var stall och toalett men som idag utgörs av privatbostad.

Ett fotografi funnet i arkivet hos Stadsmuséet, taget på gathusets fasad mot Kronobergsparken, visar hur huset såg ut år 1899, endast 15 år gammalt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s